למי מיועדת הסדנה?
הסדנה מיועדת לישראלים בחו״ל שרוצים לספר את הסיפור של עצמם (או סתם את מחשבותיהם והרהוריהם) ולהגיע לקהל גדול ככל האפשר. כותבים מתחילים שלא כתבו מעולם יקבלו את כל מה שהם צריכים בשיעורי המבוא, כותבים מתקדמים יותר יקבלו כאן הדרכה מעשית איך להביא את הטקסט שלהם לכדי סיום ולעשות אותו טוב ומעניין ככל האפשר.
למה דווקא ישראלים בחו״ל?
הסדנאות שלנו התחילו בישראל, מן הסתם, ועם הזמן הייתה להן גם דרישה מעבר לים, וכך נדדנו עם הסדנה לסינגפור, ניו יורק, אמסטרדם, לונדון, ברלין ועוד שלל יעדים אקזוטיים. עם השנים למדנו שלישראלים הגרים בחו״ל יש צרכים מקומיים יחודיים, ויצרנו סדנה המתאימה במיוחד בשבילכם
עברתי כבר סדנאות פרוזה בעבר, האם זה דומה?
ממש לא. כבודה של הפרוזה במקומה ואין לנו שום דבר נגדה (היי, אנחנו מתפרנסים ממנה!), אבל כתיבה בגוף ראשון היא חיה אחרת לגמרי. פרוזה, לרוב, נכתבת בגוף שלישי ואילו לכתיבה בגוף ראשון יש חוקים אחרים לחלוטין, דגשים אחרים ושיטת עבודה שונה. רקע בפרוזה בהחלט עוזר, אבל הוא ממש לא חובה.
לא כתבתי אף פעם ואני חולם לכתוב, האם זה הקורס בשבילי?
בהחלט. אין כל חובה בניסיון קודם, והשיעורים שלנו מתאימים הן לאנשים שלא כתבו מעולם והן לאנשים שכבר כותבים הרבה זמן וחולמים לעסוק בכתיבה למחייתם. אנחנו עובדים הן עם כותבים מתחילים והן עם כותבים וסופרים מנוסים מאוד, ובחרנו בקפידה את החומר שיהיה רלוונטי לכל כותב באשר הוא.
ואם אני חולם לכתוב ספר, האם זה הקורס בשבילי?
כן. בהחלט כן. אנחנו באמת מאמינים – והעובדה שספרו של עומר היה רב מכר וספר הביכורים הנמכר ביותר של 2017 היא ההוכחה לכך – שאדם שיודע לכתוב את עצמו יודע לכתוב גם סיפורים של אחרים, ואנחנו באמת מאמינים שאי אפשר להגיד את ההיפך. אפילו טולסטוי הגדול אמר שככל שאדם מכיר את עצמו טוב יותר הוא יהיה סופר טוב יותר, ואם אתם לא מאמינים לנו, תאמינו לו. האיש הזה בהחלט ידע כמה דברים.
האם סדנת האונליין שלכם דומה לסדנה הפיזית המתקיימת בתל אביב?
לא. הקורס הפיזי שלנו, ״לכתוב את עצמי״, מיועד לכותבים עם ניסיון או רקע קודם בכתיבה. יש לנו תנאי קבלה, יש לנו מספר מקומות מצומצם מאוד ויש לנו מתווה שיעורים אחר שמותאם באופן אישי לקבוצה שבחרנו. עם זאת, החוקים הם אותם חוקים, המתודה היא אותה מתודה, המנחים – מה לעשות – הם אותם מנחים וכל מי שרוצה לטעום וללמוד את יסודות הכתיבה האישית ולהתנסות בפידבק מקצועי ימצא את כל הדרוש לו בקורס האונליין.
האם אפשר להשתתף גם באונליין וגם בסדנה הפיזית?
בהחלט, בוודאי ולמעשה: זה החלום הגדול שלנו. אם היינו יכולים לבחור את המתווה המושלם, הרי שהיינו מבקשים מאנשים לעשות את קורס האונליין, שכולל את כל המבוא לכתיבה אישית, ואז לבוא אלינו לסדנה כשהם חמושים ביידע הזה, על מנת שנוכל לרוץ בחומר ובעיקר לתרגל אתכם כתיבה אחד על אחד (או שניים, במקרה שלנו), דבר שמתאפשר לנו לעשות רק במסגרת הסדנה הפיזית.
מי צריך לדעת לכתוב את עצמו? זה לא קצת נרקסיסטי? לא עדיף ללמוד פרוזה?
בכנות? לא. בעוד שפרוזה היא עדיין תחביב (נהדר, אבל תחביב), כתיבה אישית הולכת והופכת להכרח. ככל שהטכנולוגיה מוסיפה לנו עוד ועוד ערוצים להתבטא בהם )הידעתם? אדם ממוצע היום כותב פי 350 מילים ממה שכתב אדם בשנת 2000) כגון מיילים, פייסבוק, וואטסאפ ועוד כהנה וכהנה, הכתיבה האישית הופכת לא רק ליכולת נדרשת, אלא גם ליכולת שתקבע את גורלכם המקצועי והאישי. בניגוד לעבר הלא רחוק, שבו כתיבה הייתה עיסוק נהדר לשעות הפנאי, אתם נדרשים כיום – במקום העבודה, בקבוצות הוואטסאפ, באפליקציות ההיכרויות השונות, בדואר האלקטרוני – לדעת לכתוב, ובעיקר את עצמכם. מעבר לזה, כדאי לשים לב שאוטופיקשן וממוארים (מסוג "לאכול, להתפלל, לאהוב", "שנה בפרובנס", "שנת הכן", "המאבק שלי" ואחרים) הם שני הז'אנרים המובילים כיום במכירות ספרים חדשים בארה"ב.
הקורס שלכם מקצועי? אני אוכל למצוא עבודה בכתיבה בסופו?ֿ
אנחנו לא נבטיח דבר כזה, בעיקר בגלל שאין דבר כזה ״עבודה בכתיבה״. כפי שאנחנו אומרים גם בקורס, אין שום מקום – בניגוד ללימודי רפואה או משפטים – שמנפק לך תעודת כותב שאיתה אפשר להגיש קורות חיים. העבודה של כותבים היא לשבת מול השולחן ולכתוב, ולא משנה אם זהו יומכם הראשון בתפקיד או שאתם עושים את זה כבר כמה עשורים טובים. ככל שהחומרים שלכם יהיו טובים יותר כך הסיכוי שלכם לעניין את העולם בהם גדול יותר, ודבר אחד אנחנו יכולים להבטיח לכם בוודאות: בסוף הקורס הזה, הם בהחלט יהיו טובים יותר. בהרבה.
האם אפשר לצפות בכל שיעורי הווידאו בבת-אחת?
לא מיד. בשלב הראשון אנחנו נגד צפיית בינג', ובונים את הקורס כמו קורס בעולם האמיתי: לפי סדר מסוים ולאורך זמן (חמישה שבועות). זו הסיבה שמדי שלושה ימים נשחרר בין שיעור לשלושה שיעורים נוספים, בחלקם נבקש מכם לכתוב תרגילים ולהעלות אותם על מנת שנוכל להציץ בהם, ובהמשך נשחרר שיעורים נוספים. לבסוף, כשהקורס יסתיים, הגישה לכל השיעורים תישאר פתוחה עבורכם לכל החיים.
האם מוכרחים לכתוב את התרגילים כדי להמשיך בקורס?
ממש לא. התרגילים בכתיבה הם המלצה בלבד – אבל היי, אתם כאן כדי לכתוב, לא? ומנסיוננו, אחד הדברים שהכי עוזרים לכתיבה הוא, ובכן, לכתוב. ממש. בפועל. ואם אפשר – על בסיס קבוע, מהסוג שהקורס מבקש לתת.
מי יקרא את התרגילים שאכתוב?
תרגילים שיועלו לקבוצה הסגורה של הקורס ייקראו על ידי משתתפים אחרים, וגם על ידי מתרגלת הקורס, העורכת והביבליותרפיסטית רותם ניר נחמיאס, תוך התייעצות מלאה איתנו על כל טקסט וטקסט. הטקסטים שיועלו יקבלו משוב אישי מרותם. לקראת סוף הקורס יבחר כל משתתף טקסט אחד שעליו ירצה משוב משנינו, ואנחנו נקרא אותו וניתן משוב מפורט.
האם אוכל להתייעץ איתכם אישית לגבי הכתיבה שלי/דרכי?
במהלך הקורס יתפרסמו שעות "משרד" שלנו, שבהן נהיה מול המחשב על מנת לשוחח עם התלמידים. בשעות אלה ניתן יהיה להתייעץ איתנו על בסיס אישי, וכמובן גם בוובינרים החיים.
מה קורה לאחר סיום הקורס?
חומרי הקורס נשארים ברשותך לתמיד, וניתן יהיה להמשיך ולתקשר עם סטודנטים נוספים שעברו את הקורס באמצעות הקבוצה הסגורה. כמו כן, נשמח לשמוע מכם בכל זמן ובעיקר לראות את השם שלכם שם בחוץ, ככותבים, ולסייע במידת הצורך.
האם ניתן להוריד את שיעורי הווידאו?
לא. לא ניתן להוריד ולהפיץ את שיעורי הווידאו (היי, זו הפרנסה שלנו!), אבל הם זמינים לצפייה עבורך בכל זמן נתון בחשבונך שבאתר שלנו.
יש לי שאלות נוספות/אחרות. איך אוכל ליצור קשר?
את/ה מוזמן/ת לפנות אלינו דרך עמוד הפייסבוק שלנו, או דרך המייל שלנו:
[email protected]
אוקיי, אני בעניין. איך זה עובד?
לאחר ההרשמה תקבלו מאיתנו מייל המאשר את השתתפותכם בקורס. עם פתיחת הקורס נעלה לאתר, מדי ארבעה-חמישה ימים, שיעורים חדשים לצפייה בזמנכם החופשי. בסיום חלק מהשיעורים המצולמים נבקש מכם לכתוב עבורנו טקסטים, להעלות את הטקסטים לקבוצה הסגורה שלנו, שבה יוכלו יתר המשתתפים בקורס,וגם אנחנו, לקרוא את הטקסטים שלכם ולהגיב להם.